Cymbella affinis Kützing (1844)

 

A nemzetség jellemzői: a sejtek a rövidebb szimmetriatangelyükre szimmetrikusak, míg a hosszabb tengelyre nem. Ívesen hajlottak, így a hasi és a háti oldal különbözik egymástól. Karmmer és Lange-Bertalot 1988-as munkájában ismertetett Cymbella nemzetséget szétválasztva a fajok jelentős részét más nemzetségekbe sorolták (Encyonema, Reimeria, Cymbopleura stb.).

 

A faj jellemző méretei: hossz: 20-50-(70) μm, szélesség: 7-12-(16) mm 9-14 stáf 10 mm-ben. Köveken, növényeken, csőszerű kocsonyaburokban él. A Cymbella affinis a szűkebb értelemben vett Cymbella nemzetség tagja maradt, amelyre a nemzetség általános jellemzőin túl az is igaz, hogy a rafé (vájat) határozottan görbült, a vázak közepén a hasi irány felé (a kevésbé ívelt oldal), míg a sejtek végén a rafé a háti, ívelt irányba fordul el. A középső, hasi oldalon általában 1-2, esetleg több stigma (pont) helyezkedik, ami fénymikroszkópban is jól látható.

 

A Szigetközi bevonatmintákban gyakori. 99 példányt határoztunk meg, gyakorisága a 2005-ös monitoring során megszámolt diatómák között 0,6 százalék. A képek a cikolaszigeti és az Ásványrárói ágrendszerben, nyáron és ősszel nyűjtött mintákból készültek.