Achnanthes minutissima Kützing

szinoním: Achnanthidium minutissimum (Kütz.) Czarnecki 1994

 

Nemzetség jellemzői: Heterovalvás nemzetség, vagyis a sejt két oldala különbözik egymástól, az egyiken rafé (egy központi vájat) fut végig, míg a másik oldalon nincs ilyen jellegű bevágás. Általában kicsi, fénymikroszkópban nehezen határozható fajok tartoznak ide. Krammer és Lange-Bertalot 1988-ban publikált határozókönyvében ismertetett Achnanthes nemzetséget azóta több nemzetségre bontották: pl. Achnanthidium, Planothidium, Lemnicola, Kolbesia, Karayevia, Rossithidium.

 

A faj jellemző méretei: hossza 5-25 mm, szélessége 2,5-4 mm, leggyakabban 3-3,5 mm 30 stráf 10 mm-ben.

Az Achnanthes minutissima-t az Achnanthidium nemzetségbe sorolták át, amely az Achnanthes nemzetség általános jellemzőin túl a következő bélyegekkel is rendelkezik. A sejtek általában kicsik, nem hosszabbak mint 30 mm és szélességük nem haladja meg az 5 mm-t. Oldalról gyakran V alakban megtörtek. A sejtek élhetnek magányosan, rövidebb-hosszabb kocsonyanyélen rögzülhetnek az alzathoz, vagy láncokká szerveződhetnek.

 

A szigetközi bevonatmintákban tömeges, a leggyakoribb kovaalga. 2005-ben a megszámolt bevonatlakó diatóma több mint 31 %-a tartozott ehhez a fajhoz.