Achnanthes minutissima Kützing var. inconspicua Oestrup

 

Nemzetség jellemzői: Heterovalvás nemzetség, vagyis a sejt két oldala különbözik egymástól, az egyiken rafé (egy központi vájat) fut végig, míg a másik oldalon nincs ilyen jellegű bevágás. Általában kicsi, fénymikroszkópban nehezen határozható fajok tartoznak ide. Krammer és Lange-Bertalot 1988-ban publikált határozókönyvében ismertetett Achnanthes nemzetséget azóta több nemzetségre bontották: pl. Achnanthidium, Planothidium, Lemnicola, Kolbesia, Karayevia, Rossithidium.

 

A faj jellemző méretei: hossza 5-25 mm, szélessége 2,5-4 mm, leggyakabban 3-3,5 mm 30 stráf 10 mm-ben. Az Achnanthes minutissima-t az Achnanthidium nemzetségbe sorolták át, amely az Achnanthes nemzetség általános jellemzőin túl a következő bélyegekkel is rendelkezik.A sejtek általában kicsik, nem hosszabbak mint 30 mm és szélességük nem haladja meg az 5 mm-t. Oldalról gyakran V alakban megtörtek. A sejtek élhetnek magányosan, rövidebb-hosszabb kocsonyanyélen rögzülhetnek az alzathoz, vagy láncokká szerveződhetnek.

Ez a változat kisebb mint a faj (A. minutissima), jellemzően 10 mm-nél rövidebbek a kereked sejtek.

 

A szigetközi bevonatmintákban előfordul, ritka, de elkülönítése az alapfajtól nem könnyű. A kép az Ásványrárói holtágban ősszel gyűjtött mintából készült.