Achnanthes ploenensis Hustedt

szinoníma: Kolbesia ploenensis (Hust) Round et Bukhtiyarova (1996)

 

Nemzetség jellemzői: Heterovalvás nemzetség, vagyis a sejt két oldala különbözik egymástól, az egyiken rafé (egy központi vájat) fut végig, míg a másik oldalon nincs ilyen jellegű bevágás. Általában kicsi, fénymikroszkópban nehezen határozható fajok tartoznak ide. Krammer és Lange-Bertalot 1988-ban publikált határozókönyvében ismertetett Achnanthes nemzetséget azóta több nemzetségre bontották: pl. Achnanthidium, Planothidium, Lemnicola, Kolbesia, Karayevia, Rossithidium.

 

A faj jellemző méretei: hossza 10-20(30) mm, szélessége 3-6(8) mm, 16-23 stráf van 10 mm-ben. Meszes patakokra jellemző kovaalga, eutróf vizekben közönséges, a nehézfém szennyezést nem tolerálja. Az Achnanthes ploenensis-t a Kolbesia nemzetségbe sorolták át, amely az Achnanthes nemzetség általános jellemzőin túl a következő bélyegekkel is rendelkezik: a stráfok enyhén sugáriranyban futnak, a középsőek megrövidültek. A sejtek végén a rafé meggörbült.

 

A szigetközi bevonatmintákban nem gyakori, de rendszeresen megtaálható. 2005-ben a megszámolt bevonatlakó diatóma kevesebb mint 1 %-a tartozott ehhez a fajhoz.

A képek a cikolaszigeti ágrendszerben, nádról illetve Potamogeton fajokról gyűjtött mintáról készült.