Achnanthes lanceolata Brébisson

szinoním: Planothidium lanceolatum Round et Bukhtiyarova 1996

 

Nemzetség jellemzői: Heterovalvás nemzetség, vagyis a sejt két oldala különbözik egymástól, az egyiken rafé (egy központi vájat) fut végig, míg a másik oldalon nincs ilyen jellegű bevágás. Általában kicsi, fénymikroszkópban nehezen határozható fajok tartoznak ide. Krammer és Lange-Bertalot 1988-ban publikált határozókönyvében ismertetett Achnanthes nemzetséget azóta több nemzetségre bontották: pl. Achnanthidium, Planothidium, Lemnicola, Kolbesia, Karayevia, Rossithidium.

 

A faj jellemző méretei: lanceolata-t a Planothidium nemzetségbe sorolták át, amely az Achnanthes nemzetség általános jellemzőin túl a következő bélyegekkel is rendelkezik: A sejtek kicsik, kerekdedek. A rafé nélküli oldalon a stráfok középen megszakadnak és itt egy patkó alakú mélyedés alakul ki, ami fénymikroszkópban is jól látható. A rafés oldalon nincs ilyen jellegű képződmény.

A stráfok vaskosak, számuk 10-15 / 10 mm, szkenning eletronmikroszkópban kétsororosak.

 

A szigetközi bevonatmintákban általában megtalálható, de nem gyakori. 2005-ben a megszámolt bevonatlakó diatóma 0,5 %-a tartozott ehhez a fajhoz.

A kép a doborgazi átvágásnál, kőről gyűjtött mintáról készült.