Navicula cryptotenelloides Lange-Bertalot 1993

 

A nemzetség jellemzői: a héjak jellemzően csónak alakúak, általában lándzsásan megnyúltak, magányosak, esetleg közös csőszerű kocsonyában élnek, de soha nem kapcsolódnak össze láncokká. Változatos megjelenésűek, de általában megnyúltak, egyenes szakaszokkal, a sejtek vége ugyancsak változatos (lekerekített, kihúzott, fejecskés). Mindkét oldalon rafé fut végig, vagyis birafés a nemzetség. A stráfok általában egy ritkán kétsorosak. Gyakran önálló mozgásra képesek. A rafé középen fut. A sejtek mindhárom tengelyükre szimmetrikusak. A tágabb értelemben vett Navicula nemzetséget az utóbbi években több nemzetségre osztották elsősorban a raféjuk és a váz finomabb szerkezete alapján.

 

A faj jellemző méretei: hossz: 9-18 μm, szélesség: 3,7-4,2 mm, 16-18 stráf 10 mm-ben.

Lekerekített végű, megnyúlt formák. Hasonló a Navicula cryptotenella-hoz, de az szélesebb. Mezo és eutróf vizekből gyűjthető, gyakran a Navicula cryptotenella-val együtt. Apró mérete miatt szkenning elektromikroszkópos vizsgálat szükséges a határozás megerősítéséhez.

 

A Szigetközi bevonatmintákban ritka. 2005-ben 85 példányt határoztunk meg, vagyis gyakorisága a 2005-ös monitoring során megszámolt diatómák között fél ezrelék.